Novosti

banner7 banner7 banner8 banner9 banner10 banner11 banner12 banner13 banner14 banner15 banner16 banner19 banner17 banner18 banner20 banner21 banner22 banner23 banner24 banner25 banner26 banner27 banner28 banner28 banner29
Obavijest o pravilima ponašanja prilikom spusteva rijekom Dravom s ciljem očuvanja ptica sprudova - Općina Sveta Marija

Obavijest o pravilima ponašanja prilikom spusteva rijekom Dravom s ciljem očuvanja ptica sprudova19.11.2021.


Poštovani,


rijeka Drava u Regionalnom parku Mura-Drava tvori niz vrijednih staništa, među kojima su i sprudovi te riječni otoci sa svojom karakterističnom bioraznolikošću. Vrste ptica kao što su kulik sljepčić i mala čigra gnijezde na dravskim sprudovima od sredine travnja do kraja srpnja.


Rijeka Drava u svojem donjem toku u Međimurju (od Svete Marije do Donje Dubrave) sve se više koristi u turističke i rekreativne svrhe u vidu organiziranja različitih tipova plovidbe (spustova, raftinga i sl.) koji uključuju i povremeno pristajanje na okolnim sprudovima te niz drugih popratnih aktivnosti (šetnja, kupanje, loženje vatre, sport, šetnja pasa). Prilikom toga postoji velika opasnost od uznemiravanja ptica sprudova u vrijeme gniježđenja te uništavanja njihovih jaja, mladih pa i samih staništa.


Stoga je Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode u listopadu 2021. postavila dvije info-table, jednu na početnom (Sveta Marija: 517943, 5131204), a drugu na završnom dijelu spusta (Donja Dubrava: 523854, 5129987) donjim tokom Drave u Međimurju. Na početnoj točki spusta u Svetoj Mariji postavljena je info-tabla naziva Ne ostavljaj trag / Leave no trace na kojoj se posebno ističe kako je potrebno izbjegavati hodanje po šljunčanim i pješčanim sprudovima tijekom sezone gniježđenja ptica sprudova, što znači od sredine travnja do kraja srpnja. Osim toga, navedene su i druge preporuke Kako ne ostaviti trag u prirodi (npr. ne uništavati vegetaciju riječnih otoka i obala, biti oprezan s vatrom na otvorenom, prikupiti i pokupiti smeće i sl.).


Apeliramo na sve organizatore i provoditelje spusteva, rekreativce i ostale korisnike ovog prostora da se pridržavaju navedenih uputa te da na iste upućuju i sve svoje korisnike spusteva, neposredno prije samog početka plovidbe.


U cilju nam je da zajedničkim djelovanjem pomognemo opstanku ugroženih ptica sprudova i očuvanju vrijednih staništa rijeke Drave!


U prilogu se nalaze fotografije info-tabli u Svetoj Mariji i Donjoj Dubravi.


Također, pozivamo Vas da nam dojavite svoja viđenja ptica sprudova, ali i ostalih zanimljivih vrsta na koje nailazite tijekom plovidbe, putem obrasca Dojava o opažanju vrste koji se nalazi na web stranici Međimurske prirode (https://www.medjimurska-priroda.info/strucna-sluzba/dojava-o-opazanju-vrste/).


Zahvaljujemo na suradnji!


Sara Kočiš, stručna suradnica za opće poslove zaštite prirode
Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode
Trg međimurske prirode 1, Križovec
40315 Mursko Središće
040/866-297


 • NATRAG
  banner1 banner2 banner3 banner4 banner5 banner6

  Oglasna ploča


  Prodajem obiteljski grob sa spomenikom u selu svet ...
  26. tra '21.

  Prodaje se zemljište sa šumom - k.o. Don ...
  6. lis '20.

  Prodaje se građevinsko zemljište u Donje ...
  20. sij '20.

  Anketa

  Anketa:
  Koliko često posjećujete ovu stranicu?
    Redovito

    Često

    Rijetko

  upis