Novosti

banner7 banner7 banner8 banner9 banner10 banner10 banner11 banner12 banner13 banner14 banner15 banner16 banner16 banner19 banner17 banner18 banner18 banner20 banner21 banner22 banner23 banner24 banner25 banner26 banner27 banner28 banner28 banner28 banner28 banner29 banner29
Zabrinjavajući rezultati IUCN-ove procjene: jesetrama prijeti izumiranje - Općina Sveta Marija

Zabrinjavajući rezultati IUCN-ove procjene: jesetrama prijeti izumiranje25.7.2022.


ZAGREB - Danas je Međunarodna udruga za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN) objavila prvu sveobuhvatnu procjenu rizika od izumiranja vrsta na svjetskoj razini u zadnjih trinaest godina. Njome potvrđuju da je svih 26 preostalih vrsta jesetri i veslokljunki ugroženo. Na IUCN-ovoj Crvenoj listi ugroženih vrsta gotovo dvije trećine vrsta jesetri i veslokljunki sada je označeno kao kritično ugroženo, dok je službeno proglašeno regionalno izumiranje jesetarske vrste sima u Dunavu, kineske veslokljunke i nestanak divlje jesetre tipične za rijeku Yangtze.


„Vrste koje su nadživjele dinosaure sad izumiru zbog nas ljudi, koji u usporedbi s njima postojimo tek trenutak u vremenu. To govori nešto o čovječanstvu. I dalje imamo izbor -  možemo očuvati slobodne i zdrave rijeka koje hrane i održavaju zajednice diljem svijeta ili se pridržavati dosadašnjih loših praksi koje nam ostavljaju prazne rijeke”, poručila je Iva Svilar iz WWF Adrije.


Krivolov jesetre radi nezakonite trgovine kavijarom i njihovim mesom iz divljeg ulova jedan je od vodećih uzroka njihove ugroženosti. Prošle godine je svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF otkrila da se trećina kavijara i mesnih proizvoda u Donjem Podunavlju prodaje ilegalno. Dodatne prijetnje jesetrama su brane hidroelektrana koje blokiraju njihove migracijske rute, neodrživa koje uništava njihova mrijestilišta i gubitak staništa.


IUCN-ova procjena ističe hitnu potrebu za ambicioznim globalnim okvirom za prirodu koji vlade trebaju dogovoriti na UN-ovoj Konferenciji o biološkoj raznolikosti (COP15) u Montrealu kasnije ove godine. Novi sporazum mora prioritizirati slatkovodne vrste i ekosustave, koji su se do sada uvijek zanemarivali iako su najugroženiji.


„Neuspješno očuvanje jesetarskih vrsta pokazatelj je neuspjeha vlada diljem svijeta da upravljaju rijekama na održiv način i ispune svoje obveze kako bi zaustavile globalni gubitak prirode i očuvale jedinstvene vrste kao što su jesetre. Šokantni, ali nažalost ne i iznenađujući, podaci dobiveni ovom procjenom znače da jesetre zadržavaju svoju neželjenu titulu najugroženije skupine vrsta na svijetu”, rekao je Arne Ludwig, predsjednik IUCN-ove grupe stručnjaka za jesetre.


Europske vlade su dogovorile ambiciozne politike kojima bi zaštitile jesetarske vrste kao dio Paneuropskog akcijskog plana za jesetre. Unatoč tome, njihov status nastavlja se pogoršavati diljem kontinenta. Sedam od ukupno osam europskih vrsta jesetri je već klasificirano kao kritično ugrožene, a sada je i kečiga, najmanja slatkovodna vrsta reklasificirana iz osjetljive u ugroženu vrstu.


„Nestanak sima iz Dunava pokazuje da je potrebno učinkovitije provođenje Paneuropskog plana za jesetre, uključujući mjere koje osiguravaju i uzvodne i nizvodne migracije”, poručuje Svilar. „Ako vlade i institucije diljem Europe ne poduzmu mjere za obnovu riječne povezanosti i obnovu staništa jesetri u važnim rijekama, to će značiti izumiranje velikog broja vrsta jesetri.”


Unatoč zabrinjavajućim rezultatima ove procjene, ona ukazuje i na neke pozitivne trendove. Nakon 30 godina poribljavanja, jadranska jesetra, vrsta za koju se smatralo da je izumrla u divljini, pronađena je Italiji. Također, dugoročni napori u Sjevernoj Americi pomogli su stabilizirati i povećati neke tamošnje populacije jesetri, uključujući bijelu jesetru u rijeci Fraser.


IUCN, WWF i WSCS (Svjetsko udruženje za zaštitu jesetre) surađuju s relevantnim partnerima na zaštiti tih vrsta kroz  znanstveno istraživanje, podizanje svijesti i izravnim uključivanjem u projekte očuvanja kako bi se premostio jaz između znanosti i upravljanja vrstama i područjima.


 


Za detaljnije informacije:


Ivona Stanić, istanic@wwfadria.org, +385 91 377 0370


Bilješke za urednike:


 


Fotografije su dostupne ovdje, molimo Vas da navedete autora fotografije.


 


Zanimljivosti o jesetrama


·         Jesetre su među najvećim slatkovodnim ribama na Zemlji: najveća je u prošlosti dosezala do 7 metara duljine i težila do 1,5 tona.


·         Jesetre mogu živjeti preko 100 godina, a potrebno im je do 15 godina da sazriju.


·         Jesetre postoje od vremena dinosaura i od tada se gotovo pa uopće nisu mijenjale.


·         Jestre mogu migrirati do 3 000 kilometara radi mriješćenja.


 


Život za dunavske jesetre je projekt fokusiran na očuvanje najznačajnijih riba Dunava – jesetri. Razlozi za smanjenje populacija jesetri su složeni, ali je najvažniji – prekomjerno izlovljavanje – povezan s nedostatkom informacija i svijesti o ugroženosti te skupine riba. Unatoč strogoj pravnoj zaštiti, krivolov i nezakonita trgovina mesom i kavijarom divljih jesetri i dalje ugrožavaju posljednje preživjele primjerke ovih drevnih riba. Glavni cilj projekta odnosio se na zaustavljanje i smanjivanje gubitka divljih jesetri u Europi i diljem svijeta kroz izgradnju kapaciteta i unaprjeđenje provođenja zakona, društveno-ekonomske mjere koje podržavaju očuvanje jesetri i podizanje svijesti javnosti.


WWF-ova globalna inicijativa za jesetre želi spasiti preostale vrste jesetri. WWF surađuje s vlastima u borbi protiv krivolova i na zaustavljanju crnog tržišta kavijarom. Surađujemo s lokalnim ribarskim zajednicama duž Dunava u Bugarskoj, pomažemo u stvaranju alternativnih sredstava za život onima kojima je to potrebno i puštamo jesetre uzgojene u zatočeništvu kako bismo povećali njihovu brojnost. Surađujemo s vladama na zaštiti ključnih staništa - uključujući nedavno zaštićena područja u Gruziji i na Dunavu u Bugarskoj. Također, zagovaramo provođenje već postojećih planova očuvanja.


 


O WWF-u:     


WWF je jedna od najvećih i najuglednijih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, s gotovo pet milijuna pristaša i globalnom mrežom aktivnom u više od stotinu zemalja. Misija WWF-a je zaustaviti propadanje zemljina prirodnog okoliša te izgraditi budućnost u kojoj ljudi žive u skladu s prirodom čuvajući svjetsku biološku raznolikost te osiguravajući održivu upotrebu obnovljivih prirodnih resursa, promovirajući smanjenje zagađenja i rasipnu potrošnju. Za dodatne informacije: https://www.wwfadria.org/


 • ikona
  WWF priopćenje za medije_IUCN-jesetre su pred izumiranj...   
  divider
  NATRAG
  banner1 banner2 banner3 banner4 banner5 banner6

  Oglasna ploča


  Prodaje se zemljište, voćnjak 813 m2 sa ...
  25. tra '23.

  Kupuje se kuća
  28. ožu '23.

  Prodaje se zemljište sa šumom - k.o. Don ...
  6. lis '20.

  Anketa

  Anketa:
  Koliko često posjećujete ovu stranicu?
    Redovito

    Često

    Rijetko

  upis